Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 16-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve 9 gün süren GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi katıldı.

Bu yıl 5’incisi düzenlenen GastroANTEP Kültür Yolu Festivali’ne farklı şehirlerden ve yurt dışından katılım sağlayanlar, birbirinden farklı etkinliklere katılma fırsatı elde ettiler.

Festivalin en önemli duraklarından biri de yapımı geçtiğimiz günlerde tamamlanan D.T. Şehitkamil Sahnesi oldu. GastroANTEP Kültür Yolu Festivali kapsamında; 16-17 Eylül günlerinde Antalya Devlet Tiyatrosu tarafından “Windsor’un Şen Kadınları”, 18-19 Eylül günlerinde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından “Hayal Dükkânı Çocuk Oyunları”, 18-19 Eylül günlerinde İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından “Masal Anlatım Atölyesi”, 19-20 Eylül günlerinde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından “Dr. Jekyll ile Bay Hyde”, 21-22 Eylül günlerinde Sivas Devlet Tiyatrosu tarafından “Eyvah Yine Karıştı (Oscar)”,  23-24 Eylül günlerinde Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından “Hisseli Harikalar Kumpanyası” isimli tiyatro oyunları sahnelendi.

TİYATROLARIN, BÖYLE İYİ SAHNELERE İHTİYACI VAR

Oyuncu Sibel Ferlibel, D.T. Şehitkamil Sahnesi’ne ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Gerçekten büyük ve güzel bir sahne olmuş. Tiyatroların, böyle iyi sahnelere ihtiyacı var. Bir kere bina dışarıdan itibaren çok güzel bir tasarım gerçekten. İçeri girdiğinizde kulisler çok güzel, çok temiz ve her şey düşünülmüş. Bütün kostümlerin asılacağı yerlere varana kadar. Dışarıda yine aynı şekilde dinlenmemiz için bir alan var. Çay, kahve içebileceğiniz bir alan var. Dün de seyirci olarak buradaydım ben. Başka bir oyun seyretmek için gelmiştim. Rahat koltukları olan bir yer, büyük bir salon. Devlet Tiyatrosu’nun, böyle salonlara ihtiyacı var. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”

GERÇEKTEN BİZİM İÇİN ÇOK ETKİLEYİCİYDİ

Oyuncu İsmail Tütüncü, D.T. Şehitkamil Sahnesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kaydetti:

“D.T. Şehitkamil Sahnesi’ndeyiz. Sahnenin imkanları, kulisleri, prova alanları ve seyir yeri gerçekten bizim için çok etkileyiciydi. Çok başarılı bir çalışma olmuş. Gerçekten Devlet Tiyatroları’na yakışır bir sahne olmuş. Bu konuda çok mutluyuz. Umarım, Devlet Tiyatroları’nın bütün sahneleri buna yakın imkanlarla çok daha iyi oyunlar, çok daha iyi provalarla ve ekiplerle buluşmaya devam eder. Burada emeği geçen herkese başta Devlet Tiyatroları Genel Müdürümüz Sayın Tamer Karadağlı’ya çok çok teşekkürlerimi sunuyorum. Şehitkamil Belediyesi Belediye Başkanı Sayın Rıdvan Fadıloğlu’na da çok teşekkürlerimizi sunarız. Gerçekten burada gördüğümüz imkanlar, bizim için çok etkileyiciydi. Çok sağ olsunlar.”

'Evde Bakım' destekleri hesaplarda 'Evde Bakım' destekleri hesaplarda

D.T. ŞEHİTKAMİL SAHNESİ

Devlet Tiyatroları Şehitkamil Sahnesi 9.000 metrekare arsa üzerinde bodrum, zemin kat, birinci kat ve sofita katından oluşan büyük bir komplekstir.

D.T. Şehitkamil Sahnesi’nin toplam kapalı alanı 12.900 metrekaredir. 480 metrekareye sahne alanı içerisinde üç ayrı bölmeli hareketli sahnenin yanı sıra 80 metrekare hareketli orkestra alanı ve hareketli ön panel bulunmaktadır. Sahne yüksekliği 21,50 metredir.

Ayrıca tiyatro sahnesinin ihtiyaçları dahilinde kontrol ve kumanda odaları, simultane ve takip odaları, yan sahne girişleri, hareketli portal, kedi yolları, sahne içi merdiven ve asansörler yer almaktadır.

Sahnede 150 metrekare dekor ve depolama alanı bulunmaktadır. Bunun haricinde kırkar metrekarelik dört ayrı sanatçı hazırlık odası vardır. Sanatçı hazırlık odalarında duş ve WC mevcuttur.

60 metrekarelik yeşil oda, tiyatro idare odaları, kostüm depo ve hazırlık odaları, makyaj hazırlık odaları, terzi odası, ses kayıt stüdyosu, VIP salonu ve dinlenme alanları; sanatçı odaları, dekor odası ve VIP salonu için ayrı giriş ve çıkışlar komplekse dahildir. D.T. Şehitkamil Sahnesi’nde beşer kişilik iki ayrı loca bulunmaktadır.

Tiyatro sahnesinde güvenlik ve gişe alanı, kamera yayın odası, kitap sergi ve satış ünitesi, 1.100 metrekare ana fuaye ve bekleme alanı, teras dinlenme alanı, teknik alanlar, giriş-danışma-vestiyer alanı, teknik uygulama atölyeleri ve eğitmen odaları bulunmaktadır.

Devlet Tiyatroları Şehitkamil Sahnesi’nde 1.300 metrekarelik ana kütüphane ve okuma salonu, 150 metrekarelik çocuk kütüphanesi, 150 metrekarelik gece kütüphanesi, 550 metrekarelik genç okuma salonu ve 150 metrekarelik seminer salonu bulunmaktadır. Bireysel ve grup çalışma atölyeleri; piyano, gitar, keman atölyeleri bu komplekste bulunmaktadır.

Tiyatro binamızda kafeterya, bahçe, teras alanı, bay-bayan mescit alanları da yer almaktadır.

250 araçlık 3.200 metrekare kapalı otoparkın yanında 80 araçlık 2.000 metrekare açık otopark da vatandaşın hizmetindedir. Ayrıca VIP araçlar için 20 araçlık bir otopark alanı mevcuttur.

Anneler Parkı ile iç içe açık amfi ve etkinlik alanları, yeşil alan ve meydan düzenlemesi ile bütünleşmiştir.

Editör: Haber Merkezi