Gaziantep Özel Öğretim Kurumları Derneği (GÖK-DER) Başkanı Bilal Yağdıran, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan ve uygulamaya geçilecek olan yeni eğitim sistemi hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Yağdıran, yeni sistem için “Az değil öz öğreten bir sistem olacak” dedi.

YENİ DÜZENLEME LİSE GRUPLARINI KAPSIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan ve eğitim sisteminde gidilecek olan yeni düzenlemeyi değerlendiren Yağdıran, “En başta bu eğitim değişikliği lise guruplarını kapsıyor. 2020-2021 eğitim öğretim yılından itibaren 9. Sınıflardan başlayacak şekilde kademeli bir geçiş sağlanacak. Bir diğer önemli nokta ise ders çeşidinin azaltılması olacak. Amaç her dersten biraz öğrenmek yerine bazı dersleri daha derinlemesine öğrenmek amaçlanıyor. Yeni sisteme geçildiğinde 2024 yılını bulacak. 2024 yılında liseden mezun olacak öğrenciler bu sistemde sınava girecek” ifadelerinde bulundu.

SEÇMELİ DERS ALIMI BAŞARIYI YÜKSELTECEK

Yeni sistemde öğrencilerin alması gereken zorunlu derslerin olduğu gibi seçmeli ders sayısını da arttıracağını belirten Yağdıran, “Öğrencilerin yine zorunlu dersleri olacak ancak öğrencilerin ders seçebilecekleri fırsatlar sunulacak. Öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda öğrenci istediği dersi seçebilecek. Bu durum da öğrencinin gönüllü olarak seçtiği derslerde daha yüksek başarıyı beraberinde getirecektir” diye konuştu.

OKULLARIN ALTYAPILARININ YENİ SİSTEME HAZIRLANMASI GEREKİYOR

Okulların altyapılarının yeni sistem için yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Yağdıran, “Bakan Beyin de açıkladığı gibi bu sistemin başarısı öğretmen arkadaşların sistemi sahiplenmesi ve sistemi anlaması gerekiyor. Her okulun bu sisteme hazırlıklı olması gerekiyor. Hali hazırda liselerde derslik sayısı öğretmen yetersizliği varken bu sistemin uygulanması biraz güç. Ama sanırım kademeli olarak öğretmen arkadaşların hizmet içi eğitimle yetiştirilmesi söz konusu olacak. Mutlaka ve mutlaka okulların altyapı bakımından da hazırlanması gerekiyor. Bu sistemin kademeli bir şekilde hayata geçirilmesinin sebeplerinden birisi de bu. 2019-2020 yılı aslında bir deneyim yılı olacak. Geçiş süreci yaşayacağız” dedi.

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARININ KAPATILMASI 2020 YILI HAZİRAN AYINA KADAR UZATILDI

Türkiye’de on binlerce özel öğretim kursunun ne şekilde ve ne zamana kadar devam ettirebileceği yönünde açıklamalarda bulunan Yağdıran, “Özel öğretim kurumlarının kapatılması da 2020 yılının Haziran ayına kadar ertelendi. Şu anda resmi açıklama Bakanlıktan edindiğimiz kadarıyla 2020 yılını içeriyor. Bu konuda bir yasa tasarısı oluşturuluyor ve bu tasarıda değişiklik tarihi 2020 olarak belirlendi. Meclise sunulacak sonra eğitim komisyonunda görüşülüp karara bağlanacak. Özel öğretim kursları bir yıl daha tüm Türkiye’de faaliyet sürdürecek” açıklamalarına yer verdi. (AHMET ATMACA)