Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü, şehirde yüzde 75 oranında tüketilen tırnaklı ekmekler için Coronavirüs önemleri kapsamında önemli bir çalışma başlattı. Para alan el ile ekmek satan elin risk oluşturduğunu söyleyen Tarım il müdürü Mehmet Karayılan, “Bu kapsamda fırınlarımız için özel bir eldiven geliştirdik. Para allan el ile ekmek satan temasını ortadan kaldırdık” dedi. Karayılan, gıda hijyenleri açısından alınan tedbirleri gazetemize özel açıkladı.

GAZİANTEP’TE GIDA ÜZERİNE TÜM ALANLARDA SIKI DENETİMLER YAPIYORUZ

Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü olarak Coronavirüs dolayısıyla yoğun bir denetim süreci başlattıklarını söyleyerek yapmış oldukları denetimlerden bahseden Karayılan, “Şu süreçte nasıl ki sağlık çalışanlarımız canla başla mücadele ediyorsa bizler de onlar kadar olmasa da il müdürlüğü olarak ekiplerimizle canla başla gıda denetimleri için çalışıyoruz. Sağlık üzerine önemli denetimler yapıyoruz. İnsanlarımız hayat devam ettiği için gıda tüketmek zorunda, sebze meyve et, ekmek tüketmek zorunda. İşimize ara vermemiz söz konusu değil aksine her zamanki yaptığımız denetimlerin kat be kat fazlasını gerçekleştiriyoruz. Hijyen için çok ciddi eylemler yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

TIRNAKLI PİDE FIRINLARINDA RİSKİN ÖNÜNE GEÇTİK

Gaziantep’te yoğunluklu olarak tırnaklı ekmek tüketildiğini söyleyerek tırnaklı ekmekte en büyük riskin para alan el ile ekmek satan elin aynı olmasından kaynaklandığını söyleyen Karayılan , “Ekmek üzerine çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdi. Gaziantep’te durum diğer illere göre farklı çünkü yüzde 75 oranında şehrimizde tırnaklı ekmek tüketiliyor. Tırnaklı ekmekte de en büyük sıkıntı aslında ekmeğin hamurunun yoğrulması ya da fırında pişirilmesi değil. Fırına girince zaten tüm zararlı bakteriler kırılır ancak durumun ciddiyeti ekmek fırından çıktıktan sonra başlıyordu. Ekmeği veren el ile parayı alan el aynıydı. Bu olmaz dedik. Bu hususta fırınlara iki öneride bulunduk. Ya ekmeği farklı el ile verip parayı farklı el ile vereceksin ya da parayı alan ayrı kişi ekmeği veren ayrı kişi olacak dedik. Şu anda birçok fırınımızda bu uygulama başladı. Parayı alan ayrı ekmeği veren personel ayrı” açıklamalarında bulundu.  

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TIRNALI EKMEK SATIŞLARI İÇİN ÖZEL BİR ELDİVEN ÜRETTİ

Gaziantep Tarım İl Müdürlüğü olarak tırnaklı ekmek üretimi yapan fırınlarda ekmek alan ile para alan elin temasını engellemek için özel bir eldiven geliştirdiklerini söyleyen Karayılan , “Bir diğer çalışmamız ise il müdürlüğü olarak çok özel bir eldiven ürettik. Bu eldivenleri tüm fırınlara bugün itibari ile dağıtıyoruz. Parayı alacağı zaman elini o kutu içine sokan çalışanın eline eldiven kendiliğinden takılıyor parayı alıyor ve sonrasında elini tekrar o kutuya soktuğunda elindeki eldiven temas etmeden kutu içinde kalıyor. Bu uygulamaya geçme sebebimiz de fırınların ekstra olarak bir kişi daha çalıştırma zorunluluğundan ve zaman kaybından dolayı bir öneri ile geldiler bize biz de bu sistemi hayata geçirdik. Tüm fırınlarımız da kabul etti. Tüm fırınlarımız artık bu eldiveni kullanacak” açıklamalarında bulundu.  

GAZİANTEP’TE 430 SOMUN FIRINI BİLGİLENDİRİLDİ

Gaziantep’te üretim yapan tüm somun fırınlarının kontrol edilerek ekmeklerin ne şekilde satılması gerektiği hususunda uyardıklarını söyleyen Karayılan, “Yine şehrimizde tüm somun fabrikalarını gezdik. Yaklaşık 430 tane somun fırın var. Şartımız ekmek veren bir personel olacak ve müşteri ile arasında minimum bir metrelik bir engel konulacak. Müşterinin isteği unlu mamulleri personel eldiveni ve bonesi ile birlikte vatandaşa poşete koyup verecek” diye konuştu.

TÜM UNLU MAMULLERDE AYNI KRİTER GEÇERLİ

Yine büyük marketlerde ekmek dışında tüm unlu mamuller için satış hususunda önemli kriterler getirdiklerini söyleyen Karayılan, “Büyük marketler ekmek dışında tüm unlu mamuller için kesinlikle el değemeden satışlarını gerçekleştirmek zorundalar. Tüm unlu mamuller ya poşete ya tek kullanımlık kağıt kutulara konulacak ya da asla müşterinin eli değmeyecek şekilde uzaktan satılacak. Vatandaşın birebir elinin değmesini engellemeye çalışıyoruz” dedi. (AHMET ATMACA)