Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün önerileri doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Gaziantep’te Bağlıca Ovası, Nurdağı Emirler Ovası ve Polatbey Ovası olmak üzere 14 bin 553 dekar alan daha Büyükova kapsamında korunma altına alınarak arazilerin tarım dışı kullanımının önüne geçildi. Cumhurbaşkanlığı kararı ile Gaziantep’in büyük ova sayısı 9’dan 12’ye yükselirken tarım arazilerinin de imara açılmasının ve betonlaşmasının önüne geçilmiş oldu. Gaziantep’te büyük ova çalışmaları hakkında İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu.

BÜYÜKOVA İLE TARIM ALANLARIMIZ KORUMA ALTINDA

Hızla artan dünya nüfusuna karşın üretim yapılabilecek alanlarımız sabit kaldığını ve tarım arazilerinin amaç dışı kullanılarak yok edildiğini söyleyen Karayılan, “ Hızla artan dünya nüfusu birim alandan daha yüksek verim ve kaliteli ürün almayı ve bunun yanı sıra sürdürülebilir tarımın önemini ortaya koymuştur. Hızla artan dünya nüfusuna karşın üretim yapılabilecek alanlarımız sabit kalmaktadır. Hatta yanlış uygulamalar, erozyon, tarım dışı amaçla kullanım gibi nedenlerle nüfus artışının aksine dünya genelinde tarım alanları azalmaktadır. Tarım dışı ve yanlış kullanımlar sonucunda tarım topraklarımız degredasyona uğramakta ve zamanla yok olmaktadır. 1 santimetre toprak çevre şartlarına ve ana materyale göre değişmekle beraber yaklaşık 1000 yılda oluşmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında tarımsal alandaki önleyici çalışmaların önemi daha da ortaya çıkmaktadır” açıklamalarına yer verdi.

BÜYÜK OVALARIMIZDA TARIM DIŞI KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇİYORUZ

Büyük ovaların belirlenirken hangi şartların göz önünde tutulduğuna dikkat çeken Karayılan, “Tarımsal potansiyeli yüksek olan, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği adları ve sınırları belirlenmiş ovalar 21 Ocak 2017 Tarih ve 29955 Sayılı 2016/9620 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Büyük Ova Koruma Alanı olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu doğrultusunda bu alanların tarım dışı kullanımının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Büyük ovalar belirlenirken illerdeki en çok bilinen ovalardan başlamak üzere tarımsal potansiyele bakılmış ve bütünlük arz eden bölgelere öncelik verilmiştir. Büyük ovaların sınırları iklim, topoğrafya ve ekolojik özellikleri, tarımsal üretim potansiyeliyle ilgili kriterler dikkate alınarak çizilmiştir” dedi.

1 MİLYON 621 BİN 89 DEKAR ALANLIK OVA KORUMA ALTINDA

Yeni belirlenen üç büyük ova öncesinde Gaziantep’te toplamda dokuz büyük ova bulunduğunu da açıklayan Karayılan, “İlk Bakanlar Kurulu Kararı’na göre ülkemiz genelinde 141, ilimiz genelinde ise 9 ova büyükova olarak belirlenmiştir. İlimizde Araban Ovası, Barak-Nizip Ovası, İslahiye Ovası, Nurdağı-İslahiye Ovası, Nurdağı Ovası, Oğuzeli Ovası, Gaziantep Ovası, Şahinbey Ovası, ve Yavuzeli Ovası olmak üzere 1.621.089 dekar alanlık ova koruma altına alınmıştır. Belirlenen bu alanlar tarımsal sit gibi korunarak, tarım dışı amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanmıştır” ifadelerinde bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI İLE GAZİANTEP’E 3 BÜYÜK OVA DAHA KAZANDIRILDI

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Gaziantep’e kazandırılan üç yeni büyük ova hakkında açıklamada bulunan Karayılan, “İl Müdürlüğümüzün çalışmaları ve önerileri doğrultusunda, 21.10.2020 tarihli ve 3111 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ilimizde Bağlıca Ovası, Nurdağı Emirler Ovası ve Polatbey Ovası olmak üzere 14.553 dekar alan daha Büyükova kapsamında korunma altına alınmıştır. İl Müdürlüğümüzce her santimetrekare toprak kaybını önlemek için sürdürülebilir tarım tekniklerinin yaygınlaşması konusunda büyük çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki günlerde ilimizdeki tarımsal potansiyeli yüksek tüm tarım alanlarımızın büyükova kapsamına alınarak koruma altına alınması için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

GAZİANTEP’İN 12 BÜYÜK OVASI

Araban Ovası, Barak-Nizip Ovası, İslahiye Ovası, Nurdağı İslahiye Ovası, Nurdağı Ovası, Oğuzeli Ovası, Gaziantep Ovası, Şahinbey Ovası, Yavuzeli Ovası, Bağlıca Ovası, Nurdağı Emirler Ovası ve Polatbey Ovası. (AHMET ATMACA)