Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan, 1 Ocak 2020 tarihinde zorunlu olarak uygulamaya geçecek Enerji Kimlik Belgeleri (EKB) hakkında gazetemize açıklamalarda bulunarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.  EKB belgesi almayan konutlarda satış ve kiralama yapılamayacağını belirten Arıkan, “Uygulamanın temel amacı enerji verimliliğini sağlamak” dedi.

EKB BELGESİ ALMAK ZORUNLU

1 Ocak 2020 tarihi itibari ile mevcut binalarda enerji kimlik belgesi zorunluluğuna başlanıldığını söyleyerek belgesi eksik olan binalarda kiralama ve satış işlemlerinin yapılamayacağına dikkat çeken Arıkan, “1 Ocak 2020 tarihi itibari ile mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu yasal olarak başlayacak. EKB belgesi olmayan binalarda satış ve kiralama işlemleri yasaklanacaktır. Enerji Kimlik Belgesi, binaların enerji seviyelerini gösteren özel bir belgedir. Bu belge; Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş,  Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri veya yetkilendirilmiş mühendis ve mimarlar tarafından verilmektedir” ifadelerinde bulundu.

SINIFLANDIRMA A’DAN BAŞLAYIP G’YE KADAR GİDECEK

Uygulamanın mevcut binaların enerji kalitesine göre belirlenip belge düzeylerinin de yine bu sıralamaya uygun yapılacağını kaydeden Arıkan, “Enerji Kimlik Belgesi binanın sınıflandırılması A’dan G’ye doğru gerçekleşecek. A sınıfı binanın alabileceği en iyi sınıf iken,  G sınıfı en kötüsüdür. Mevcut binalarda(1 Ocak 2011 öncesi binalarda) bir sınıf kısıtlaması, yalıtım yapma, mantolama zorunluluğu yoktur, ama tespit için belge alma zorunluluğu vardır. Ancak 2011 ve sonrası yapılar için C sınıfı olma zorunluluğu vardır” diye konuştu.

EKB ALMAYAN TAŞINMAZLARIN SATIŞI DA KİRALANMASI DA GERÇEKLEŞMEYECEK

EKB almayan taşınmazlarda tapu devri ve kiralama işlemlerinin gerçekleştirilemeyeceğini söyleyen Arıkan, “1 Ocak 2020 tarihi itibari ile EKB almayan binalarda yer alan taşınmazlar için tapu devri ve kiralama işlemi yapılamayacaktır.  Belgesi olmayan yeni yapılarda ise iskan alınamayacaktır. Enerji Kimlik Belgesi alındığı tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir. Enerji Kimlik Belgesi alındıktan sonra,  binada herkes tarafından görülecek bir yere asılmalıdır ve e-devletten belgenin doğruluğu kontrol edilmelidir” açıklamalarına yer verdi.

EKB ZORUNLULUĞU OLMAYAN YAPILAR DA VAR

Zorunluluğun kapsam dışı bırakıldığı yapılardan da bahseden Arıkan, “Enerji Kimlik Belgesinin kullanılmayacağı yapılar da söz konusu. Bu yapılara baktığımızda sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2 ’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler, münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi bina örneklerini sıralayabiliriz” diye konuştu.

TEMEL AMAÇ ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ YAKALAMAK

Tüm Türkiye’yi kapsayacak olan uygulamanın asıl amacının enerji verimliliğini arttırarak enerjide tasarrufa gitmek olduğunu açıklayan Arıkan, “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’ ve buna bağlı olarak çıkartılan ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren bu belgenin alınmasının önemini belirtir. Bu belgeyi almak isteyen vatandaşlara, yetkilendirilmiş oda üyelerimiz tarafından  gerekli desteği sağlıyoruz” dedi.

(AHMET ATMACA)