Gaziantep’te Aralık ayına kadar yıl içinde toplamda 24 ölümlü iş kazasının yaşandığını söyleyerek denetimlerin sıklaştırılması gerektiğine dikkat çeken Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Yıl içinde ne yazık ki 24 kişi iş kazasıyla hayatını kaybetti. İş güvenliği hususunda yönetmeliğimiz var ancak uygulama zayıf” dedi.

GAZİANTEP İŞ KAZALARINI ÇOK ACI ŞEKİLDE YAŞIYOR

Gaziantep’te iş kazalarının yaşanmasına sebep olarak var olan yönetmeliklerin uygulanmamasını gösteren Çeliktürk, “İş kazaları Türkiye’nin ciddi bir gerçeği. Gaziantep bunu çok acı bir şekilde yaşadı. Geçtiğimiz haftalarda meslektaşımızı da bu şekilde kaybettik. İnsan hayatının her zaman ön planda olması gerekiyor. Yönetmeliklerimiz var ancak bunun denetlenmesi ve uygulanması hususunda eksikler var. Türkiye’de maalesef iş kazaları oluyor ve bu iş kazalarının da ne yazık ki çok büyük kısmı inşaat sektöründe yaşanmakta. Yine inşaat iş kazalarının çoğu da yine yüksekten düşme şekliyle gerçekleşiyor” ifadelerine yer verdi.

YIL DOLMADAN 24 KİŞİ İŞ KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ

Gaziantep’te yıl içinde toplamda 24 ölümlü iş kazasının gerçekleştiğini söyleyen Çeliktürk, “Gaziantep’te sadece yaşanan iş kazalarında şu ana kadar 24 can kaybı yaşandı. Yaşanan iş kazalarının çoğu da ileri derece yaralanma ve sakatlanmalarla da sonuçlanıyor. Ve bu kazaların çoğu da kayıtlara geçmiyor. Bizlerin bir tane bile can kaybına tahammülümüz yoktur. Hem müteahhitlerimize hem de kamu kurumlarımıza büyük görev düşüyor. Kanunlarımız açık ne yazık ki denetim mekanizmalarımız zayıf. Gaziantep için çok ciddi iş güvenliği çalışmalarına ihtiyaç var” açıklamalarında bulundu.

AHŞAP İSKELELERİN YASAKLANMASI GEREKİYOR

İnşaat kazalarında en fazla iş kazasının ahşap iskelelerde ve yüksekten düşme şekliyle gerçekleştiğini kaydeden Çeliktürk, “Yurt genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de artık kesinlikle ahşap iskelelerin yasaklanması gerekiyor. Çelik iskelelerin de standartlara uygun olarak kullanılması gerekiyor. Yönetmeliğe göre üretilip yine o şekilde kullanılması gerekiyor” dedi.

İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜR HALİNE GETİRİLMELİ

İş sağlığı ve güvenliğinin artık bir kültür haline getirilmesi için daha ilkokullardan ders olarak okutulması gerektiğini söyleyen Çeliktürk, “İş sağlığı ve güvenliği artık kültür haline getirilmesi gerekiyor. İş sağlığını artık ilkokullarımızdan çocuklarımıza vermemiz gerekiyor. Avrupa’da birçok insan koruyucu donanımlar olmadan şantiyeye adım atmıyor. Bu duyarlılığı bizlerin de oluşturması için iş sağlığının okullarda ders olarak okutulması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

(AHMET ATMACA)