Şahinbey çiftçisinin bu yıl Şahinbey Belediyesi desteği ile tohum, gübre, hayvan yemi ve bakanlık kanalı ile de yüzde 50 mazot desteği sağlanması ile önemli bir hamle yapıldığını söyleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Bu yıl Şahinbey çiftçisine sağlanılan destekle çiftçinin hayatına dokunuldu. Hava şartları da iyi giderse bu yıl özellikle buğday ve Antepfıstığı’nda rekor kırılacak” dedi.
YAĞMURLAR ÇİFTÇİNİN MORALİNİ YÜKSELTTİ
Yağmurlarla birlikte çiftçilerin umudunun arttığını açıklayan Çolak, “Çiftçimizin umudu tam kesilmişken süre geçti derken şehrimiz çok güzel yağışlar almaya başladı. Toprağın istediği şekilde kıvamında bir yağış düştü. Çiftçimiz çok mutlu. Ocak ayımız şu an çok iyi şubat ve mart ayı da bu şekilde geçerse çiftçi bu yıl topraktan çok iyi bir verim alacaktır. Şu an don olayının olmasına toprağın ihtiyacı var. Ölçümler yaptık toprak 50 santime kadar su almış durumda. Havalar sıcak gitmezse şu an durum çok iyi. Ancak havalar ısınmaya başlarsa ürünler tomurcuklanmaya başlayacağı için olası bir don faaliyetinde ürünler büyük zarar alabilir. Gaziantep’in iklimi bir ay geriye kaymış durumda” ifadelerinde bulundu.
BU YIL ANTEPFISTIĞINDA BEKLENTİMİZ ÇOK YÜKSEK
İklim olaylarına bağlı olarak bu yıl fıstık üretiminde önemli bir rekolte beklentisi içinde olduklarını aktaran Çolak, “Fıstık ve zeytinin bu yıl Gaziantep’te yok yılıydı. Zeytinden büyük beklentimiz olmasına rağmen ürünlerimiz tutmadı. Sebebi de Nisan Mayıs ayındaki yağmurlu havalardır. Şu anda Gaziantep’in fıstık potansiyeli çok iyi gözüküyor. Fıstık ağaçlarımız seneye çok iyi ürünler verecek diye bekliyoruz. Şu anda fıstık ağaçlarının karagözleri çok güçlü” açıklamalarına yer verdi.
ÇİFTÇİNİN YÜZDE 50 MAZOT DESTEĞİ START ALACAK
Şubat ayında çiftçi için çıkarılacak olan yüzde 50 devlet destekli mazot imkanı ile çiftçilerin rahat bir nefes alacağını söyleyen Çolak, “Tarım Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın şehrimizi ziyaretinden çok onurlandık ve çiftçilerimiz sevindirecek çok güzel müjdeler de verdi. Bakanımız çiftçinin umutla beklediği mazot desteği yönünde önemli açıklamalarda bulundu. Şubat ayı itibariyle çiftçilerin mazot giderlerinin yüzde 50’sini devlet yüzde 50’sini ise çiftçi ödeyecektir. Mazot desteğini çok önemsiyoruz. En büyük derdimizden biri akaryakıttı. Bu desteğin hak edene hak ettiği kadarıyla verilmesi için bizler de bakanlığımıza gerekli dosyaları ulaştırdık” ifadelerinde bulundu.
BAŞKAN TAHMAZOĞLU ŞAHİNBEY ÇİFTÇİSİNİN HAYATINA DOKUNDU
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun Şahinbey çiftçisine sağladığı olanakları değerlendiren Çolak, “Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu çiftçinin hayatına dokundu. Çiftçilerimiz tohum bulamadığı için alamadığı için tarlasını boş bırakıyordu. Sertifikalı tohumu çiftçi imkanlarıyla getiremiyordu çok pahalı diye. Belediye başkanımız bu konuda büyük fedakârlık etti. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu Bey, Şahinbey İlçesi sınırlarında buğday ekim alanlarını yüzde 20 oranında arttırdı. Hiç ekilmeyecek boş bırakılan tarlaların bile ekilmesini sağladı başkanımız. Gübre de esnaf için olmazsa olmazlardan birisiydi. Yüzde 80 hibeli gübre verildi çiftçiye. Önce tohum verildi. Sonra gübre verildi. Bakanlık da mazot desteği sağlayınca çiftçi için büyük bir destek sağlanmış oldu. Sonrasında 3 bin 500 ton besi hayvan yemi verildi. Ardından 500 bin sertifikalı zeytin fidanı dağıtıldı. Çiftçimiz çok memnun. Şahinbey Çiftçimiz adına başkanımıza teşekkür ediyoruz. Çiftçilerimiz de başkanının yanında” dedi. (AHMET ATMACA)