Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Türk Ocakları koordinesinde gerçekleştirilen Türkiye Moğolistan ilişkilerinin 50’nci yılı münasebetiyle Türk Moğol ilişkileri Paneli düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Türkiye Moğolistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye Moğolistan dostluğuna dikkat çekerek, “Türkiye her daim Moğolistan’ın en yakın komşusu olmuştur ve Moğolistan’ın yanındayız” dedi.

TÜRKİYE HER ZAMAN MOĞOLİSTAN’IN YANINDA YER ALDI

Türkiye’nin her zaman Moğolistan’ın yanında yer aldığını söyleyerek komşuluk ilişkilerinden bahseden Erdoğan, “Biz ilişkilerimizi Türkiye ile birinci plana çekmek istiyoruz. Rusya ile şu sıkıntımız var, Çin ile şu sıkıntımız var ama bize en yakın olarak gördüğümüz Türkiye diyorlar. Bunu Stalin’e söylüyorlar. Stalin bunu kabul etmiyor. Kabul etmeyince yine bir süreç işliyor. Üçüncülü komşuluk ilişkilerinde Amerika var, Türkiye var, Hindistan var, Japonya var. Bu ülkelerle kendisini koruyabilme stratejisi güdülüyor. Biz Türkiye olarak zaten her zaman Moğolistan’ın yanındayız. Üçüncü komşu da olsak beşinci komşu da olsak aslında biz birinci komşuyuz. Biz aynı milletin evlatlarıyız. Aynı imparatorlukları kurduk” ifadelerine yer verdi.

ORHUN ABİDELERİ MÜZESİNİ VE ORHUN YOLUNU YAPTIK

Türkiye’nin Moğolistan’da yaptığı kültürel çalışmaları değerlendiren Erdoğan, “Yazıtlar fermanlar Uygurca yazılmış. Benim doğduğum köyde o kadar çok sayıda Cengiz ismi var ki. Bu yüzden de bizlerin bir farkı yoktur. 2005 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman Başbakan. O zaman milletvekili değildim. Kent Konseyi Genel Sekreteriydi. Gaziantep’i Geliştirme Vakfı Başkan Vekiliydim. İş adamıydım. Cumhurbaşkanımız Başbakan olarak gittiği Moğolistan’da Karakum şehrinden Orhun Vadisine geçiyor. Yol yok. Orhun Vadisinde gezerken Bilge Kağan ile Kültiğin’in kitabeleri yerlerde parçalara ayrılmış. Sayın Başbakanımız o zaman bu durum karşısında der ki izin verirseniz bunları buradan kurtaralım ve Orhun Abideleri Müzesi yapalım. Ve bunları müzeye taşıyalım yok olup gitmesin denildi. TİKA’ya talimat verildi. O zaman yol da yok. 46 kilometrelik de yol yaptırılıyor TİKA’ya” açıklamalarında bulundu. Moğolistan’da açılışı gerçekleştirilen müze ve yol çalışmalarının sürecinden bahseden Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine Orhun Abideleri Müzesini ve Bilge Kağan Yolunu açmak için önce Türkmenistan’a sonra da Moğolistan’a geçtik. Biz birçok önemli ismin yer aldığı komisyon olarak o gün o müzeyi açtık” dedi.

TİKA 115 ÜLKEDE TARİHİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKIYOR

Orhun Abideleri Müzesi’nin bulunduğu alanda yeniden düzenlemeler yapmak istediklerini söyleyerek TİKA’nın bu kapsamda dünya genelinde kültüre değerlerin korunması için verdiği değerlerden bahseden Erdoğan, “Orhun Abideleri Müzesinin bulunduğu bölgeyi yeniden turizm bölgesi yaparak ve Orhun Abideleri Müzesini revize etme çalışmasına gireceğiz. Vezir Tonyukuk çalışmaları TİKA tarafından yine planlanıyor. TİKA 600 tane eseri revize etti. Ecdadımızın ayak izlerimizin yer aldığı dünyadaki her ülkede TİKA çalışma yürütüyor. Şu ana kadar bu çalışmalar kapsamında da 92 milyon dolar harcama yaptı. Bu harcamalar tarihimize sahip çıkmak için yapıldı. Şu anda 115 ülkede biz restorasyonlar yapıyoruz” şeklinde konuştu. (AHMET ATMACA)