Erdoğan , 'Dünyada ecdadımızın ayak izlerinin bulunduğu 115 ülkedeki tarihi eserlerin restorasyonu ve kurtarılması için 92 milyon Dolar harcadık' dedi.

Türkiye Moğolistan ilişkilerinin, 50. yılı dolayısıyla Bahçeşehir Üniversitesi'nde (BAU) “Türk-Moğol ilişkileri Paneli” düzenledi. Panelde iki ülke arasındaki ortak tarih ve kültür ile diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alındı.

Moğolistan Kültür Elçisi olan BAU Global Başkanı Enver Yücel'in katkılarıyla gerçekleşen panelin açılışında konuşan AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Türkiye –Moğolistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mehmet Erdoğan, bu zamana kadar Moğolistan'ı hiçbir zaman ayrı tutmadıklarını ve her zaman ortak tarih ve kültür için katkı sağladıklarını söyledi.

Milletvekili Mehmet Erdoğan, Moğollarla Türkleri her zaman tek millet olarak gördüğünü belirterek, her zaman Moğolistan'ın yanında olduklarını söyledi. Erdoğan, “Bir zamanlar Moğolistan'da Türklerin nüfusu Çinlilerden fazlaydı. Fakat maalesef Türk milleti olarak asimile olmaya çok açığız ve çabuk uyum sağlıyoruz. Rusya'ya ve Çin'e baktığımızda Urumçi'den tutun Türk boylarına sayısız Türk boyları yaşıyor. 1917 Bolşevik İhtilali'nden sonra Türklük kelimesini kaldırıp hepsine boy isimleriyle işte Azeri, Özbek, Kazak gibi bunlar bir ayrı ırkmış gibi öne çıkarıldı ve Türklük unutturuldu. Türk milletinin ananeleri, örfleri, adetleri ve gelenekleri unutturuldu. Tekrar Gorbaçov'un attığı adımdan sonra şekillenmeye başladığını hep birlikte görüyoruz. Moğollarla Türkler birlikte yaşamda, akrabalıkta ve evlilikte karışmış iki millet ve aslında bu iki milleti tek millet olarak gördüm hep ben. Onlar da bizi sınırı olmayan komşuları olarak kabul ediyorlar. Biz zaten her zaman Moğolistan'ın yanındayız üçüncü komşuda olsak beşinci komşuda olsak biz birinci komşuyuz biz aynı milletin evlatlarıyız' dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, ecdadımızın dünyadaki ayak izleri olan tarihi eserlerin restorasyonuna büyük önem verdiğini belirterek, bugüne kadar 115 ülkedeki tarihi eserlerin restorasyon ve korunması için 92 milyon lira harcandığını açıkladı. Erdoğan, şöyle devam etti:

Erdoğan ayrıca dünyadaki Türk tarihi eserleri için 92 milyon Dolarlık bir yenileme çalışması yaptıklarının da altını çizdi. Erdoğan konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında Başbakan olarak gittiği Moğolistan'da Karakurum şehrinden sonra Orhun Vadisi'ne geçiyor. Doğru düzgün yol yok, Orhun Vadisi'nde gezerken Bilge Kaan ile Kültigin'in Kitabeleri yerlerde yani koymuşlar ama parçalara ayrılmış ve kırılmış. Sayın Başbakanımız Moğol tarafına derki, ‘İzin verirseniz bunları buradan kurtaralım Orhun Abideleri Müzesi yapalım ve bunları müzeye taşıyalım yok olup gitmesin.' Ve 2007'de kırk altı kilometrelikte Bilge Kaan Kara Yolu'nu yaptırılması konusunda destek veriyor. Sonrasında da Orhun Abideleri Müzesini açtık. Orhun Abideleri Müzesini kurtarma müzesiydi ve yeniden o bölgeyi turizm bölgesi yaparak ve Orhun abideleri müzesini revize etme çalışmasına gireceğiz. 600 tane eser restore edildi. Dünyadaki Türk yani ecdadımızın ayak izlerinin olduğu her ülkedeki tarihi tüm eserlerimizin restorasyonları, kurtarılması ve iyileştirilmesi ile ilgili 92 milyon dolar para harcadı. Bu ecdat yadigarı eserlere sahip çıkmaya tüm dünyada devam ediyoruz. 115 ülkede restorasyon yapıyoruz gittiğimiz her yere ecdadımız değer kazandırdı biz de değer kazandırıyoruz.”