Gaziantep Esnaf v e Sanatkarlar Odalar Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Coronavirüs dolayısıyla gerek İçişleri Bakanlığı genelgesi ile kapatılan işletmeler gerekse de içinde bulunulan dönemden dolayı iş yapamayan esnaflar için acil destek çağrısında bulundu. KOSGEB kredisinin kapsamı genişletilerek tüm esnaf kesimini kapsaması gerektiğini söyleyen Küsbeoğlu, “Esnaf destek bekliyor” dedi.

GÜNÜ SİFTAH ETMEDEN KAPATAN ESNAFLARIMIZ VAR

Coronavirüs dolayısıyla gerek genelge ile kapatılan işyerleri için gerekse de iş yapamadığı için mağdur olan esnaf kesimi için destek çağrısında bulunan Küsbeoğlu, “Coronavirüs dolayısıyla İçişleri Bakanlığının kararı ile birçok lokanta, kafe, berber, kuaför ve benzeri işletmeler gönderilen genelge ile kapatılmıştı. Esnaflarımız yasağa hakkıyla uyuyor. Ancak bir de genelge gönderilmediği halde işletmesini siftahsız kapatan esnaflarımız var. Kriz ortamından dolayı gerek 65 yaş ve üzeri yaşlıların gerekse de 20 yaş altı gençlerin sokağa çıkma yasağı ile birlikte esnaflar neredeyse gün içinde bir tek alışveriş dahi yapamadan işyerini kapatmak durumunda kaldı” ifadelerine yer verdi.

ESNAFIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in Türkiye’deki tüm esnaf ve sanatkarlar odaları birlik başkanları ile telekonferans üzerinden görüşme gerçekleştirdiğini dile getiren Küsbeoğlu, “TESK Başkanımız Bendevi Palandöken ile tüm esnaf ve sanatkârlar odaları birlik başkanları telekonferans gerçekleştirdi ve esnafın sorunlarını dile getirdi. Biz de GESOB olarak gerçekleştirdiğimiz konferansla hem genelge gereği kapatılan esnaflarımız için bir destek istiyoruz hem de genelge gönderilmediği halde hiçbir şekilde iş yapamayan esnafımız için devletimizden bir destek istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

KOSGEB KREDİSİNİN ACİLEN ÇIKARILMASI VE KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ GEREKİYOR

KOSGEB kredisinin acilen çıkarılması gerektiğinin altını çizerek KOSGEB kredisinin kapsamın genişletilerek tüm esnaf kesimini kapsaması gerektiğini söyleyen Küsbeoğlu, “Bu kapsamda faizsiz KOSGEB kredisinin acilen çıkarılması gerektiğini dile getirdik. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız KOSGEB üzerine bir açıklama yaptı ancak görüldüğü üzere bu kredilerin belirli bir kapsamı var.  Bizler esnafın içinde bulunduğu durumdan dolayı kapsamın genişletilmesini ve gerek resmi genelge ile gerekse iş yapamadığı için mağdur durumda olan esnafımız için kredi istiyoruz.  Esnafımızın geçim sıkıntısının ve nakit sıkıntısının biran önce giderilmesi gerekiyor. Bu kapsamda tedbirlerin alınması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

BAĞKUR PRİMLERİNİN DE ÖTELENMESİ GEREKİYOR

Esnafın bağkur primlerinin de ötelenmesi için fikir birliği içinde bir görüş oluşturulduğunu söyleyerek konunun ilgili bakanlığa ulaştırılacağın söyleyen Küsbeoğlu, “Yine bağkur primlerinin de ötelenmesi gerektiğini dile getirdik.  Bu hususta TESK Başkanımız da görüşlerini bildirerek oluşturulacak yazılı bir belge ile esnafın durumu ilgili bakanlığa bildirilecektir” dedi.  (AHMET ATMACA)