Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Erdoğmuş, Covid-19’un kronik kalp hastalığı olanları daha çok etkilediğine dikkat çekerek, kalp hastalarını ilaçlarını düzenli olarak almaları konusunda uyardı.

 

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Erdoğmuş, kalp ve damar hastalıkları bulunanların yeni tip koronavirüs açısından risk grubunda yer aldığını vurguladı. Bu hastaların daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Dr. Erdoğmuş, şu önemli bilgileri verdi:

 

“Covid-19 şiddetli ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, gözlerde kızarıklık ve nefes darlığı gibi şikayetlerle kendini gösteren bir hastalık. Koronavirüs hastalığında nefes darlığı belirtisi olduğu için tüm şikayetlerin akciğerden kaynaklandığı düşünülüyor. Oysa yeni tip koronavirüs sadece akciğer değil, kalbi de etkiliyor. Kalbe etkisini iki grupta sınıflandırabiliriz. Birinci grupta olanlar miyokardit dediğimiz kalp kasının iltihabı şeklinde kendini belli edebiliyor ve kalp yetmezliğine sebep olabiliyor.

Kalp yetmezliği olduğunda hastada nefes darlığı daha çok artıyor ve göğüste rahatsız edici bir sıkışma hissi oluşuyor. İkinci grupta olanlar için ise koronavirüsün oluşturduğu immün kompleksler ve ateş yüzünden vücutta iltihabi durum arttığı için kalp damar hastalığı olan kişilerde kalp krizi riski yükselir. Covid-19 şikayetiyle hastaneye yatırılan tüm hastalarda kanda troponin enzimi bakılmalı ve hastalara ekokardiyografi yapılmalıdır. Bu sayede virüs tedavisi alırken vakit geçirmeden kalp yetmezliği tedavilerine de başlamış olunur. Biz kalp testlerini gördüğümüz ve tedavi uyguladığımız zaman göğüs hastalıkları uzmanının işini kolaylaştırıyoruz. “