CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yapılan son zamlarla birlikte vatandaşların ekonomik kriz ile artık mücadele edecek durumda kalmadığını belirterek, asgari ücret görüşmelerinin olduğu bu süreçte ciddi anlamda somut adımlar atılarak, asgari ücretin enflasyonun üstünde bir zam yapılmasının elzem olduğunun altını çizdi.

 

Milletvekili Kaplan, yaptığı yazılı açıklamada asgari ücret, yoksulluk sınırı ve açlık sınırına dikkat çekerek “Türk-İş’in Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını göre haziranda 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 6 bin 391 lirayla asgari ücretin 2 bin 137 TL üzerine tırmandı. Haziran ayında çalışan bekar bir vatandaşımızın yaşam maliyeti 8 bin lirayı geçti.

“VATANDAŞLARIMIZIN REFAHI DEĞİL, SEFİLLİĞİ ARTTI”

Her hafta seçim bölgem Gaziantep’te ilçe ilçe, köy köy esnaf ve vatandaş gezileri yaparak, vatandaşlarımızın sorunlarını dinliyoruz, çözüm önerilerimizi anlatıyoruz. Artık vatandaşlarımız çayın yanına şeker koyamıyor, kuru ekmekle gününü bitirmeye çalışıyor. Yüzbinlerce vatandaşımız yatağa aç giriyor. Bugün Oğuzeli’nde, Karkamış’ta, Arabanda’, Nurdağı’nda, İslahiye’de, Nizip’de, Yavuzeli’nde, Şehitkâmil’de, Şahinbey’de her ilçede, her köyde durum aynı. Çiftçilerimiz ekemiyor, esnafımız siftah yapamıyor, emeklimiz Pazar alışverişine dahi çıkamıyor. Ülke bitmiş durumda. Ocak ayının başında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin lirayken, Haziran ayında 7 bin liraya yaklaştı. Peki, asgari ücret arttı mı? Yok. Artan enflasyon oldu, döviz oldu, kiralar oldu, zamlar oldu. Vatandaşlarımızın refahı değil, sefilliği arttı” dedi.

“ASGARİ ÜCRETE %40 ZAM HİÇBİR YARAYA MERHEM OLMAZ!”

Artık son dönemeçte asgari ücret güncellemesi görüşülürken, siyaset üstü olan bir mesela olarak görülmeli ve asgari ücrete çok ciddi bir zam yapılmak zorundadır. Asgari ücret açlık sınırı altında kalmamalıdır. Asgari ücretin altında kalan emekli olmamalıdır. Asgari ücrete %40 zam yapılacağı bilgisi kamuoyu gündeminde. Yetmez. Bu şartlar altında, Türk lirası bu kadar değer kaybederken, rakamlarla açlık sınırı, yoksulluk sınırı belli ve zamlar göz önündeyken asgari ücrete %40 zam hiçbir şekilde yaraya merhem olmaz. Ekmeğin 5 liraya yükseldiği, elektriğin %30 zamlandığı, akaryakıtın neredeyse her gün en az 1 lira zamlandığı, bir ülkede %40 zam kime, neye yetecek?

Asgari ücret gerçekten vatandaşını düşünüyorsa asgari ücret en az açlık sınırının üstünde olmak zorundadır. AKP artık halkı oyalamaktan ve kandırmaktan vazgeçsin. Tuz koktu. Asgari ücret ile ilgili ciddi ve somut bir düzenlemenin yapılması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak her türlü mücadeleyi vereceğiz” diye ifade etti.(BÜLTEN)