AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Mehmet Erdoğan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile yaptığı ikili görüşmeleri gazetemize değerlendirdi.  Sanayiden sınır kapıları ve şirketlerin vergi uygulamasına kadar birçok hususu değerlendiren Erdoğan, “Gaziantep ihracatında bu yıl önemli bir yol kat ettik. Yeni teşviklerle bu atılım daha da büyüyecek” dedi.

SINIR KAPILARIMIZDAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMLERİNİ GÖRÜŞTÜK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile yaptığı ikili görüşmelerde sınır kapılarında yaşanan uzun araç kuyrukları üzerine çözüm yollarını görüştüklerini kaydeden, “Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan ile gümrüklerimizde yaşanan yığılmalar hususunu görüşmelerde bulunarak çözüm yollarını istişare ettik. Özellikle Gürcistan ve Habur Sınır Kapılarında ciddi araç yığılmaları yaşanıyor. Bu yığılmaları ilimiz olarak biz de yaşıyoruz. Bu yığılma aslında daha çok diğer ülkelerin gümrüklemesinden kaynaklanıyor. Bakanlık bu hususta da ciddi uyarılarda bulunuyor. Bu yığılmalar gün geliyor kilometrelerce kuyruğu beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.

CİRO UYGULAMASININ AŞAĞIYA ÇEKİLMEMESİ HUSUSUNDA TAVSİYEDE BULUNDUK

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım tarafından gündeme getirilen ve elektronik e devlet sistemine işlenen uygulama üzerine tavsiyelerde bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “Yine bununla birlikte Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım’ın gündeme getirmiş olduğu firmaların 10 milyonluk cirosunun 5 milyona çekilerek elektronik e devlet sistemi ile kayıtları tutulması hususunu da görüştük. Bu çekilmenin olmaması gerektiğini dile getirdik” diye konuştu.

İTHAL VE İHRAÇ ÜRÜNLERLE İLGİLİ KOLAYLAŞTIRMALAR SAĞLANACAK

Yurtdışından ithal gelen ve yurtdışına ihraç edilen ürünlerle ilgili yapılacak kolaylaştırmalar üzerine de görüşmelerde bulunduğunu söyleyen Erdoğan, “Yurtdışından gelen ve ihracat yapılan ürünlerle ilgili yapılabilecek kolaylaştırmalar üzerinde de durduk. Yine ticaretle ilgili Gaziantep’in pozisyonu hususunda üretim ve ihracat rakamlarını değerlendirdik. Bu toplantıya Sanayi Ticaret Komisyonu Üyesi olmam münasebeti ile Gaziantep’ten ben katıldım. Ticaret üzerine yoğunlaşan bir toplantı gerçekleştirdik” açıklamalarına yer verdi.

YENİ TEŞVİK PAKETLERİ YOLDA

Sanayide üretim ve ihracat rakamlarının sevindirici olduğunu söyleyerek yükselişin devam etmesi için yeni teşviklerin yolda olduğunu söyleyen Erdoğan, “Şu andaki üretim ve ihracat verileri çok sevindirici. Yurtdışı hep öteleme şirketleri hep ekside tutuyordu bu zamana dek. Özellikle son iki aydır durağana çevirdiler. Bu süreç durağandan artışa doğru geçecektir. Şu anda hükümetimizin sürekli olarak iç piyasayı canlandırmak için aldığı kararlar, iyileştirmeler ve teşviklerdeki artışlar yeni projeleri beraberinde getiriyor. İhracatta önemli kazanımlar elde ediyoruz. Bu başarıyı dış piyasaya da yansıtmak gerekiyor. Ticaret Bakanımız ile görüşmelerimizde teşviklerin 40 milyar lirayı bulduğu dile getirildi. Bu desteler önümüzdeki yıl daha çok artarak devam edecek” ifadelerinde bulundu.

GAZİANTEP TURİZMDE İSTEDİĞİ BAŞARIYI ELDE ETTİ

Türkiye turizminde hızlı yükselişi Gaziantep’in de yakaladığını söyleyerek Göbekli Tepi Yılı ilan edilmesinin bölgeye büyük katkı sunduğunu söyleyen Erdoğan, “Arkeoloji ve turizm gelişmeleri çok önemsenmeli. Türkiye’de 40 milyonu aşan bir turizm potansiyeli yaşandı. Bir zamanlar 10-12 milyonu hedeflerken bu yıl 40 milyona ulaştı. Gaziantep’te turizmde istediği başarıyı elde etti. Özellikle bu yıl Göbekli Tepe ile birlikte Gaziantep, Adıyaman, Mardin ve Hatay’ın da turizm grubuna dâhil edilmesi ile dikkatleri bölgemiz üzerine bir daha çekti. Önümüzdeki yıl turizmden çok daha umutluyuz” diye konuştu.

SANAYİDE İŞTEN ÇIKARTMA YOK KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI VAR

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi hakkında açıklamalarda bulunarak sanayi bölgesinde işten çıkarmaların olmadığını ve daha çok kalifiye eleman ihtiyacı duyulduğunu dile getiren Erdoğan, “Gaziantep’te sadece OSB’de 150 bin sigortalı işçi var. Bugün 150 bin kişinin sadece OSB’de sigortalı olarak çalışması Gaziantep’te kalifiye elemanda işsizlik sorunu olmadığını gösterir. Ne iş olursa yaparım denilen kesimde sıkıntılar yaşanabiliyor. Firmalar ne olursa yaparım değil alanında uzman kalifiye elemanları tercih ediyor. İşsizlik daha çok branşlaşamamaktan kaynaklanıyor. Öncelikle genç nüfusa sahibiz. Teknolojinin aşırı gelişmesi de yine insan gücüne duyulan ihtiyacı azaltıyor. Yine nüfus artışı işsizlikte etkenlerden bir tanesi. Bugün bakıyoruz üretim artıyor ihracat artıyor. Bu ne demektir? Çalışana ihtiyaç var demektir ancak kalifiye elemana ihtiyaç var demektir. Mesleki eğitim kurumlarında da bakanlıklarca valiliklerce ve milli eğitim tarafından önemli yönlendirmeler var. mesleki eğitimlerin sayısı arttıkça mezun olan kalifiye eleman arttıkça sanayide ara eleman sorunu da kalmayacaktır. Gaziantep bu konuda önemli yol alan bir şehir. (AHMET ATMACA)