BAŞARISI İÇİN ÖNEMLİ

İleriki yaşlarda farkedilen göz tembelliği ve benzeri rahatsızlıkların düzeltilmesinin daha güç olduğunu belirten Tümer, iki haftalık ara döneminde okul çağındaki çocukların göz doktoruna muayene ettirilmesinin, başarıları için büyük önem taşıdığını söyledi.

 

AİLELERE ÖNEMLİ UYARILAR

Göz sağlığı açısından sömestr tatilinde çocukların bilgisayar ve ekran başında çok fazla vakit geçirmemeleri konusunda da aileleri uyaran Özel Göznuru Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Erhan Tümer, “Okul çağındaki çocuklar için gözle ilgili sıkıntılar büyük önem taşıyor. Çocuğun görme ile ilgili rahatsızlıkları okul başarısını doğrudan etkiliyor.  Çocuklarda en sık görülen göz hastalıkları, göz kayması, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı, miyop, hipermetropi, şaşılık, astigmatizma ve konjonktivit. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini ciddi oranda etkiliyor. Uzmanlara göre, görme bozukluğu olan ve gözlük kullanan çocukların 6 ayda bir düzenli olarak göz kontrolünden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü çocuk büyüdükçe değişen göz yapısı nedeni ile görme bozukluğunun yakından takip edilmesi de zorunlu hale geliyor” dedi.

 

‘GÖZ TEMBELLİĞİ’ ÖNEMLİ BİR RAHATSIZLIKTIR

Mevcut göz rahatsızlıklarının takibi ya da farkedilemeyen görme sıkıntılarının teşhisi için sömestr tatilinin ailelere önemli bir zaman fırsatı sunduğunu belirten Tümer, “Hepimiz çocuklarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Ancak, onların göz sağlığına da gereken hassasiyeti mutlaka göstermeli, göz kontrollerini kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Okul çağındaki çocuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli göz rahatsızlıklarından biri de göz tembelliği. Göz tembelliğinde beyin daha doğru ve net olan gözün gönderdiği görsel uyarıları değerlendirmeye alıyor. Diğer gözden daha az net gelen görüntüleri ise beyin kabul etmiyor ve kullanmadığı için de beynin o gözden gelen uyarıları algılayan arka kortex alanında tembellik ortaya çıkıyor. Bu durumun oluşmaması için çocuğunuzu mutlaka göz muayenesine götürülmelisiniz. Zira bu bozukluğu aile ve çocuk doktoru anlayamayabilir” dedi.