Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, Gaziantep’in ayakkabı üretiminde rekor kırdığını söyleyerek, “Gaziantep, ayakkabı üretiminde tarihindeki en önemli üretim hamlesini gerçekleştirerek 152 milyon çift ayakkabı üretimini bu yıl 170 milyona ulaştırdı ve 117 milyon dolar olan ihracat gelirini ise 160 milyon dolara yükseltti” dedi.

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, Gaziantep’te üretimi gerçekleştirilen ayakkabı sektörünün üretim ve ihracat başarılarını gazetemize değerlendirdi. Üretim ve ihracat rakamlarının oluşturacakları e ticaret sitesi ile çok daha artış göstereceğini söyleyen İnce, Gaziantep ayakkabı üretiminde Çin gibi çalışıp Pazar sahasını genişletmek için projeler üretiyor” dedi.

ÜRETİM RAKAMLARIMIZI 170 MİLYONA ULAŞTIRDIK

Gaziantep’in geçtiğimiz aylarda yaşanan ekonomik sorunu aşarak üretimde son yılların en yüksek üretim rakamlarına ulaştığını aktaran İnce, “10 Ağustos tarihinde yaşanan döviz sıkıntısı üretim çarklarını durdurmak üzereydi. Oda olarak üyelerimizle birlikte ne yapabiliriz diye düşündük ve üyelerimizi yurtdışına gönderdik. 15 ülkeden ticari ataşelerle kontak kurarak alım heyetlerini Gaziantep’e getirdik. Bu alım heyetlerini buradaki üretici üyelerimizle tanıştırdık. Ayakkabı fuarımızda da ilk defa çok sayıda katılımcı ve ziyaretçi ile bu insanların buluşmasını sağladık. Bunun sonucunda da ilk önce geçen yıl 152 milyon resmi üretimimizi bu yıl 170 milyona ulaştırdık. İlk önce bu sıkıntılı süreçte üretimi arttırdık. Bu rakam resmi faturalandırılmış bir rakamdır. Daha sonra Türkiye İhracatçılar Birliği ile koordineli bir şekilde çalışarak yurtdışında fuarlara Gaziantepli ayakkabı üreticilerinin katılımlarını sağladık. Tüm bu çalışmalar meyvesini verdi ve 117 milyon dolarlık ihracatı 160 milyon dolara çıkarttık. Gaziantep hem üretimini hem ihracatını arttırdı” ifadelerine yer verdi.

E TİCARET SİTESİ İLE GAZİANTEP AYAKKABI ÜRETİMİNDE DÜNYAYA KAPILARINI AÇACAK

Ayakkabı üretiminde yaşanan ara eleman sorununu aşmaya çalıştıklarını söyleyerek oluşturacakları e ticaret sitesi ile Gaziantep’in dünyada yeni Pazar sahaları oluşturmayı amaçladığını açıklayan İnce, “Kalifiye eleman sıkıntımız vardı. Meslek lisemizle, merkezi eğitim merkezlerimiz ve meslek yüksek okulumuzla ara eleman ihtiyacımızı kapatmaya çalışıyoruz. Şu anda imalatçısı, yan sanayicisi, toptancısı, perakendecisi ile e ticaret sitesi kurmaya da çalışıyoruz. Gaziantep Valiliği ve Kalkınma Ajansımızın da desteği ile bir proje hazırladık. Bunu bu yıl getiriyoruz. E ticaret sitesi ile de hem Türkiye pazarında hem dünya pazarında Pazar sahası oluşturacağız” diye konuştu.

DÜNYADA 10 GLOBAL AYAKKABI MARKASINDAN BİRİSİNİ GAZİANTEP ÜRETMELİ

Gaziantep’in bu kadar üretime rağmen halen Çin ile kıyaslandığında alması gereken büyük yol da olduğunu söyleyen İnce, “Gaziantep’in ayakkabı üretimi halen yeterli değil. Çin tek başına 23 milyon çift ayakkabı üretimi gerçekleştirdi. Dünya üretiminin yüzde 61’ini tek başına yapıyor. Türkiye dünyanın altıncı büyük üreticisi. Türkiye 343 milyon ayakkabı üretimi ile dünyada altıncı sırada. Arada uçurum var. Dünyada ayakkabı ihracatı yapan 14’üncü ülke konumundayız. Çin’in ürettiği ayakkabıların yüzde 61’i ihracata gidiyor. Türkiye’nin de bu ihracattan aldığı pay yüzde 1.5. o yüzden Türkiye olarak daha çok üretmek zorundayız. Hem Türkiye ve hem dünyada 2023 yılında global 10 markadan bir tanesini biz çıkartmak istiyoruz. Bu yolda üreticilerimizi teşvik ediyoruz. Oda olarak dört yıllık kalkınma master planı hazırladık. Ekibimizle birlikte, paydaşlarımızla birlikte Valiliğimizin de desteği ile daha çok ilerlemek istiyoruz” dedi. (AHMET ATMACA)