Ayakkabı üretimi ile Türkiye’de İstanbul’dan sora ikinci konumda olan Gaziantep, yeni bir Pazar sahasını İngiltere’ye açmak için hazırlanıyor. İngiltere’den gelen bir heyetin Gaziantep’te ayakkabı üretim aşamalarını ve sahalarını inceleyerek Gaziantep’ten ayakkabı üretimi temin etmek istediklerini söyleyen Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, “Gaziantep İngiltere’ye ayakkabı satacak” dedi.  

İNGİLTERE İLE İKİLİ GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Gaziantep’te ayakkabı üretim sahalarının güçlülüğünden bahsederek bu potansiyelin İngiltere tarafından fark edildiğini ve yeni satış sahalarının oluşturulması için ikili görüşmelerin başladığını açıklayan İnce, “Gaziantep’e İngiltere’den bir heyet geldi. İngiltere Avrupa Birliği’nden çıkıyor. Bundan dolayı ne yapabiliriz hususunda görüşmek için Gaziantep’e geldiler. Bizler de ayakkabı sektörünün Gaziantep’te ne kadar güçlü ve büyük bir sektör olduğunu anlattık. İstanbul’dan sonra Türkiye’de en büyük ayakkabı üretimini yapan ülkenin Gaziantep olduğunu açıkladık. Gerek üretimi ile gerekse ayakkabı üretiminde yer alan yan sanayi ile Türkiye’de İstanbul’dan sonra en büyük üretim sahası olduğunu ifade ettik. Bunun yanında lojistiği ile de dünyada hiçbir ülkenin sorun yaşamadığını ve İngiltere’nin de yaşamayacağını belirtik” ifadelerine yer verdi. 

AYAKKABI SEKÖTÖRÜMÜZ HIZLA BÜYÜYOR

İkili görüşmelerin olumlu geçtiğini söyleyerek Gaziantep için büyük bir Pazar olan ayakkabı piyasasının İngiltere’ye açılarak ülke ekonomisine daha çok değer katacaklarını belirten İnce, “İngiltere ile Gaziantep arasında yapılabilecek ihracat şartlarını görüştük. İngiliz heyet üretim sahalarımızı gezerek gerekli notlarını aldılar. Gaziantep’in aslında İngiltere’ye direkt ürün sattığını da belirttik heyete. Bugün İngiltere’ye giden birçok marka ayakkabının üretiminin birçok aşamasında Gaziantep yer alıyor. Çalıştığımız firmaların isimlerini sunduk onlar da raporlarına gerekli bilgileri not alarak yeni bir Pazar sahasının açılması için gerekli adımları attılar. Hedefimiz İngiltere ile olan Pazar sahamızı genişleterek büyütmek. İkili ticari ilişkilerin arttırılması için iki taraf ta bir şeyler yapma gayreti içinde” dedi. 

SEKTÖRÜMÜZ YAŞANAN SORUNLARI AŞTI

Ayakkabı üreticilerinin sayacılarla olan sorunları aştığını söyleyerek üretim kapasitesinin hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydeden İnce, “Sektörümüz geçtiğimiz aylarda küçük çaplı sorunlar yaşamakla birlikte şu günlerde o sorunları tamamen atlattı. Şu anda bu piyasa büyük bir ekip işi. Gerek sayacısı gerek üretimcisi gerek bu ürünleri satıcı olan esnaf. Bu bir aile. Esnaflarımız sayacılarla olan sorunları aştı ve üretime kaldığı yerden hızla devam ediyor” diye konuştu. (AHMET ATMACA)