Gaziantep’te gerek iklimsel sebeplerden dolayı gerekse de enerji maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı kullanılamayan sulu tarım uygulamalarının detaylarını Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin gazetemize değerlendirdi. Seçkin, “sulu tarıma geçiş için enerji maliyetlerinin aşağıya çekilmesi gerekiyor” dedi. 

MALİYETLERİN DÜŞMESİ İÇİN GÜNEŞ ENERJİ KULLANIMINA İHTİYAÇ VAR

Tarımsal uygulamada en önemli sorunun sulama olduğunu söyleyen Seçkin, “Enerji maliyetleri yüksek olduğundan çiftçiler sulu tarıma geçemiyor. Maliyetlerin aşağıya düşürülmesi için güneş enerji sistemlerinin devreye girmesi lazım. Gaziantep Valiliği, bu konuda proje hazırlıyor. Bu projeler hayata geçtiğinde enerji maliyetleri çok çok aşağıya düşecektir. Dolayısıyla o zaman tüm çiftçiler sulu tarıma geçecektir” ifadelerine yer verdi. 

REKOLTEDE ÖNEMLİ BİR DÜŞME YAŞANDI

Antepfıstığı rekolte oranları hakkında bilgi veren Seçkin, “Gerçek fıstık rekoltesini Tarım ve Orman Bakanlığı açıklar. Geçen yıl Türkiye geneli 240 bin ton olan fıstık rekoltesi bu yıl 86 bin ton olması bekleniyor. Neredeyse fıstık rekoltemiz üçte bir oranında düşmüş. Çünkü Antepfıstığında ‘Var yılı’ ‘Yok yılı’ denilen bir olay var. İran ve ABD yaptığı çalışmalarla bu sorunu ortadan kaldıracak duruma geldi. Bizimde Antepfıstığında ‘Var yılı’ ‘Yok yılı’ sorununu ortadan kaldırabilmemiz için sulu tarıma geçmemiz lazım” açıklamalarında bulundu. 

SULU TARIM VE İYİ BİR BESLEME YAPILMALI

Sulu tarım uygulamasına geçilebilmesi ile var yılı yok yılı belirsizliğinin son bulacağı hakkında da bilgi veren Seçkin, “2004 yılından bu zamana kadar yaşanan kuraklık nedeniyle birçok tarım arazisine fıstık ekildi. Ayrıca ‘Var yılı’ ‘Yok yılı’ sorununu ortadan kaldırmak için sulamanın yanı sıra iyi bir besleme yapılması gerekmektedir. Bunların yanı sıra iyi bir zirai mücadele yapılmalıdır. Çünkü iyi bir zirai mücadele yapılmadığında önümüzdeki yılın verimini de olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla bir yıl içerisinde yüzde 60 verim kaybı yaşanıyor” dedi. (AHMET ATMACA)