Son 15 yılda tamamladığımız içmesuyu tesisleri ile Kartalkaya Barajı’ndan Gaziantep iline yıllık toplam 94,6 milyon m3 içmesuyu temin edildiğini, bu suyun 47,3 milyon m3’ünü tamamlanan 47 km’lik isale hattı vasıtasıyla Mizmilli mevkiindeki YAS kuyularından sağlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat ACU;

‘Gaziantep’in İçmesuyu Meselesine Köklü Çözüm…

Gaziantep gibi büyük ve sanayisi gelişmiş bir şehrimizin içmesuyu sıkıntısı çekmesini asla kabul edemeyiz. Gaziantep’in uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılamak için
Düzbağ Barajı, Düzbağ Regülatörü ve İçmesuyu İsale Hattını inşa ediyoruz.

Ülkemizin en büyük içmesuyu projelerinden biri olan ve 1 milyar 250 milyon TL maliyetindeki bu projenin temelini geçen yıl atılmıştır.

Düzbağ regülatörü ve 105 km uzunluğundaki dev isale hattı ile şehrin 2027 yılına kadar içmesuyu ihtiyacı mevcut kaynaklar ile beraber karşılanacaktır.

Daha sonrasında ise Düzbağ Barajını inşa ederek, barajdan alınacak yıllık 173 milyon m3 su temini ile Gaziantep’in 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacı mevcut kaynaklar ile birlikte karşılanacaktır. Gaziantep’e ne kadar hizmet etsek azdır, Gaziantep her zaman yatırımın
en iyisine layıktır. ‘dedi.

Gaziantep’e Kayacık ve Ardıl Barajlarını Kazandırdık…

Gaziantep’in hasretle beklediği Kayacık Barajını tamamlamanın kendilerine nasip olduğunu belirten Genel Müdür ACU; 2006 yılında hizmete aldığımız bu baraj, 120.000 dekar arazinin sulanmasını sağlamaktadır. Sulamanın 51.000 dekarı Gaziantep ilinde, 69.000 dekarı Kilis ilinde yer almaktadır.

Diğer taraftan yarım asırdır hasretle beklenen Ardıl Barajını inşa ettik ve hizmete aldık. 2016 yılında tamamladığımız bu önemli baraj ile 25.330 dekar zirai arazi sulanmaktadır.

Hizmete aldığımız diğer barajlar ise İslâhiye Bayraktepe Barajı ile Nurdağı Kuzoluk Barajlarıdır. Bu iki barajın açılışını 29.11.2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden 375 tesisin toplu açılış merasimi ile Ankara’dan hizmete almıştık.  Ayrıca aynı tarihte Şahinbey Alleben Göleti ile Şehitkamil Yamaçoba Göletleri tamamlanarak hizmete alınmıştır.’’dedi.

3 Baraj ve 2 Göletin İnşaatı Devam Ediyor…

Gaziantep’te baraj ve gölet çalışmalarının hız kesmeden devam etiğinin altını çizen ACU, 55 metre yüksekliğinde ve 80.000 dekar (Gaziantep iline ait 40.070 dekar, Kilis iline ait 39.930 dekar arazi) münbit araziyi sulayacak Doğanpınar Barajı inşaat çalışmalarında sona gelinmiştir. Ayrıca İslahiye Güneş Barajı, İslahiye Yesemek Barajı, Nurdağı Hamidiye Göleti ve Şahinbey Burç Çamlık Göletinin inşaatları devam etmektedir.

Münbit Topraklarımızı Sulamaya Açıyoruz…

Son 15 yılda Gaziantep’te 197.520 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece Gaziantepli çiftçilerimize yıllık 73,5 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Hizmete aldığımız sulama tesislerinden 101.640 dekar araziyi sulayan Belkıs Nizip Pompaj Sulaması en önemlilerindendir.

Gaziantep’te çok önemli sulama projelerinin inşaat çalışmaları devam etmektedir. Kılavuzlu Sulaması 3. Kısım ve 4. Kısım bu sulamalardan sadece ikisidir ve bu iki tesis ile
240.000 dekar arazi sulanacaktır. ’dedi..

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Genel Müdür ACU, ’’Son 15 yılda Gaziantep merkez, İslahiye, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Şahinbey, Yavuzeli ilçelerinde inşa ettiğimiz 42 adet taşkın koruma tesisi ile; 45 adet yerleşim yeri ile 27.180 dekar araziyi taşkın zararlarından korunduğunu ifade ederek 2 adet taşkın koruma tesisi inşaatının da devam ettiğini belirtti.

DSİ Genel Müdürü Murat ACU;‘’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ‘dedi.