GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan ve Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer’den fuar çalışmaları ve katılımcılar hakkında bilgiler alan Gaziantepli heyet daha sonra fuarın gözdesi haline gelen ve katılımcıların büyük ilgi gösterdiği Gaziantepli firmaların stantlarını ziyaret ederek firma yetkililerinden fuarla ilgili bilgiler aldılar.
Gaziantepli halı firmalarını yalnız bırakamayan Gaziantep milletvekillerine teşekkür eden GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan fuarın başarılı devam ettiğini ve katılımcı Gaziantepli firmaların dünya halı pazarında ki ağırlığını fuarda bir kez daha hissettirdiklerini ifade ederek “Gaziantepli halı firmalarımızın fuardaki stantlarını Gaziantep milletvekillerimiz ve beraberlerindeki heyetle ziyaret ettik. Milletvekillerimize bizleri yurt dışında yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyoruz. Firma yetkililerimizin moral ve motivasyonu çok yüksek. Firmalarımızın yeni koleksiyonları dikkat çekici, bu yıl bir kez daha görüyoruz ki Gaziantepli firmalarımızın rekabet gücü ve ürün kalitesi dünya standartlarını belirleyici nitelikte. Fuarın Başarlı geçmesini diliyoruz, GAİB adına açtığımız standımızda da firmalarımıza gerekli teknik desteği verirken karşılaştıkları sorunları çözebilmek için de elimizden gelenleri yapıyoruz” dedi.
'Gaziantep ağırlığını hissettik'
Gaziantepli firmaların dünya pazarlarında ki etkin rollerinden dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan “Halı sektörünün dünyadaki en büyük ve en etkin fuarlarından birisine katılan ve fuarın lideri pozisyonundaki Türkiye’nin 160 firmasını kutluyorum. Elbette bu 160 firmanın 83’ünün Gaziantepli firma oluşu bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Burada gerek halı ihracatçıları birlik başkanı Salahattin Kaplan ve yönetimiyle yaptığımız temaslar gerekse halıcalar odası Başkanı Mehmet Törer ve yönetimiyle yaptığımız temasların yanı sıra standlarını tek tek ziyaret ettiğimiz Gaziantepli halıcı hemşerimiz ve diğer Türk firmalarımızın etkinlikleri halı fuarı ve halı fuar kültürünün tamamen oturduğunu gösteriyor. Gaziantep halı sektöründe dünyanın en kaliteli, yenilikçi ürünlerinin yanı sıra Ar-Ge inovasyon çalışmalarını sürdüren ürün çeşitliliği, piyasa güveni ve kalite sürdürülebilirliği alanında kendisini ıspat etmiştir. Gaziantepli halıcıların siparişleri karşılama güçleri ve zamanında ürün gönderme kapasitesinin artması sektördeki güveni artırmalarını da sağlamıştır. Buraya katılan firmaların en büyük kazançları kendi firmalarının geldiği durumu da çet etmeleridir. Ürettikleri ürünlerin sayıları, kalitelleri, desen sayıları renk tercihleri ve dünyada hitap ettikleri bölgelerle birlikte diğer firmalardaki gelişmeleri de göz önüne alarak kendi durumlarını da burada test ediyorlar. Dünyanın her tarafından fuara akın eden alıcı müşterilerin ihtiyaçlarını tespit ederek bir sonraki fuara veya yıla yönelik hazırlıklarının da ön çalışmasını fuarda yapma şansını yakalıyorlar. Fuarlar artık ürünlerin sergilendiği ve satıldığı organizasyonlar olmaktan çıkmış, bundan sora ki süreçlerde hangi kalite ve esvapta hani ölçek ve desenlerde siparişler var, dünya halı pazarı nereye gidiyor, yeni talep ve ihtiyaçların tespiti de yine bu fuarlarda elde edilen en değerli bilgiler olarak halıcılarımıza yön veriyor. Görüyoruz ki halı sektörümüz dünyada saygın bir yer aldı ve bundan sonraki süreçte Gaziantep’in önüne hiçbir ülke geçemeyecektir. Biz bu yeniliklere ve fuarlara devam ettiğimiz, sektörün nabzını tuttuğumuz sürece bu durum böyle devam edecektir. Heyet arkadaşlarımızla birlikte gezimizi verimli buluyoruz. Fuarda dikkatimizi çeken en önemli konulardan birisi de finans kuruluşlarının Gaziantepli halıcılarımıza finansman desteği verebilmek için adeta yarış içerisinde olmasıdır. Bu sektör temsilcilerinin dünya pazarlarında ve finans sektöründe elde ettiği güven ve itibarın en güzel örneğidir. Sektör temsilcilerimizi ve fuar katılımcılarımızı burada görmek ve onlarla görüşmek elbette bizler içinde verimli bir ziyaret oldu. Hepsinin kazancı bol olsun” dedi.
'Sanayicilerimizle bir kez daha gurur duyduk'
Hannover’de Gazianteplilerle bir kez daha gurur duyduğunu ifade eden Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer’de fuarla ilgili yaptığı değerlendirmede “Domotex 2018’de 80’in üzerinde halı üretimi gercekleştiren sanayicimizin varlığını görmek, onların sektördeki ağırlığını görmek bizleri fazlasıyla memnun etti. Halıcıların işinin iyi olması demek Gaziantep’in işinin iyi olması demek. Halı sektöründe ve yan sanayisinde çalışanların iş ve aş bulması demek. Burada çok net bir şekilde gördük ki Gaziantepli halıcılarımız önemli bir yere gelmişler. Bunu gerek Gaziantep gerekse ülkemiz adına çok iyi değerlendirmek lazım. Halıcılarımızın bu güçlü duruşlarının da devam etmesi gerekir. Gerçekten de halı ihracatının rakamları, istihdam rakamları, geniş bir çevreye hitap etmeleri, dünya coğrafyasında geniş bir yelpazeye sahip olmaları ve özellikle de ürün yelpazelerinde çok ciddi bir şekilde geliştirmeleri önemli. Bizim Gaziantep’te gördüğümüz halıcılıkla burada sergilenen ürünleri gördüğümde gerçekten çok şaşırdım. Dünya çapında çok güzel ürünler geliştirilmiş, çok farklı desenler, farklı halılar geliştirilmiş. Bunları gördüğümüz zaman Gaziantepli hemşerilerimiz adına, sanayicilerimiz adına, iş adamlarımız adına çok mutlu olduk. Fuara ziyarete geldiğim için inanılmaz keyf aldım. Fuarda ki ortamı gördükten sonra şehrim adına ülkem adına daha ümit var bir bakış acısı oluştu. Bu ekonomik gelişmemizi sürdürürsen bizim bileğimizi kimse bükemez. Son çeyrekte ki 11,1 büyümenin de ihracat temelli bir büyüme olduğunu burada daha iyi anladık. Daha iyi gördük. Onun için hemşerilerimizi tebrik ediyorum. Birlik ve beraberlik içerisinde sektörde tatlı bir rekabet içerisinde onları görmek bizleri mutlu etti. Başarılar diliyorum” dedi.
'Üretim ve ihracat kültürü Gaziantep’te gelişmiştir'
Ak Parti Gaziantep İl Başkanı Eyüp Özkeçeci’de yaptığı değerlendirmede “Öncelikle Gaziantep’ten Hannover’e kadar gelerek Domotex 2018 halı fuarına katılan bütün sanayicilerimizi yürekten kutluyorum. Bu büyük bir başarı, büyük bir özgüven. Burada Gaziantep’i tüm dünyaya tanıtıyorlar. Dünyada halı dendiği zaman artık akıllara Gaziantep geliyor. Halıyı alan, halıyı satan, halı hammaddesini üreten herkes Gaziantep’i öğrendi. Kentimizin ismi artık bu sektörde bilinen bir isim oldu. Burası bir buluşma yeri. Burada bulunduğumuz süre içerisinde birçok stantı gezdik. Hemen hemen tüm Gaziantepli sanayicilerimize ulaşabildik, dokunabildik. Burada halıyı alan halıya ham madde üreten insanlar Hannover’de. Bütün halıcılarımızın ve sanayicilerimizin başarısını diliyorum. Ülkemizin ve kentimizin isminin her alanda duyulmasını diliyor, fuarın halıcılarımıza bol kazanç getirmesini diliyorum” dedi. GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan ve Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Mehmet Törer’den fuar hakkında bilgiler alan Gaziantepli heyet daha sonra fuarda stant açan bütün Gaziantepli markaları ziyaret ederek yetkilileriyle görüştü. Halıcılar Gaziantepli milletvekillerinin kendilerini Almanya’da yalnız bırakmamasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek ziyaretten duydukları mutluluğu ifade etti.