Gaziantep’te merdiven altı üretim yapan lokanta, baklavacı, kebapçı ve pastaneci esnaflarının yapılacak sıkı denetimlerle 2020 yılında sonlandırılacağını söyleyen Lokantacılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı, “2020 yılı Gaziantep’te gastronominin parladığı yıl olacak. Bu kapsamda şehrimizde denetimlerin daha da artırılması ile beraber merdiven altı tek bir işletme dahi bırakmayacağız” dedi. 

MERDİVEN ALTI İŞLETME BIRAKMAYACAĞIZ

Gastronomi kentine yakışır işletmelerin oluşması için net bir karar aldıklarını söyleyerek merdiven altı işletme sorununun 2020 yılında Gaziantep’te tamamen çözüleceğini açıklayan Bayrakçı, “Gaziantep’in gastronomi kenti olduğunu artık Türkiye değil dünya biliyor. Doğal olarak gastronomi kenti olmanın bazı zorunlulukları da olacaktır. Özellikle bu alanda biz gerek lokanta sektöründe gerekse de baklava sektöründe merdiven altı işletme kavramını tamamen bitireceğiz. Şehrimizde bu bitirmek için de belirlediğimiz tarih 2020 yılı. 2020 yılı itibari ile tüm denetimlerimiz hız kesmeden devam edecek. Bu hususta Büyükşehir Belediyemizin de GESOB’un da desteğini katacağız. Güç birliği ile şehrimizde merdiven altı kavramını sonlandırma konusunda kararlıyız. Esnaf odasına kayıtsız kimse kalmayacak. Markalaşma sürecimiz hızla sonuçlanması gerekiyor. Üyelerimizin gastronomi kentine yakışır bir hal alması gerektiğini düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu. 

SORUNU KURUMLAR İŞBİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ

Denetimlerin cezai yaptırımlı olacağına dikkat çekerek kurumlar işbirliği ile soruna müdahale edileceğini aktaran Bayrakçı, “Uygulamalarımız cezalı bir şekilde olacak. Çok sayıda merdiven altı işletmeler var. Tarım İl Müdürlüğümüz, vergi dairesi yetkililerimizle denetimlere çıkacağız.  Biz esnafımızı kazanmak istiyoruz. Ancak esnafı kazanırken de vatandaşlarımızın asla merdiven altı yerlerde hijyensiz ürünler tüketmesine izin vermeyeceğiz. Burası Gaziantep burası gastronomi kenti. Şartlar ağır olabilir, zorlu olabilir ancak şehrin unvanına yakışır bir mutfak sergilemek zorundayız” ifadelerinde bulundu.

DÜŞÜK FİYATLI MERDİVEN ALTI BAKLAVA İŞLETMELERİ DE DENETLENECEK

Denetim kapsamında özellikle düşük fiyatlı ve düşük kaliteli baklava üretimi yapan merdiven altı işletmelerle mücadele edileceğini söyleyen Bayrakçı, “Lokantacı, baklavacı, kebapçı ve pastaneler bu denetim kapsamında yer alacak. Özellikle baklava hususunda çok seçici olacağız. Bugün 20 liraya kilogram fiyatı ile baklava satılıyor. Biz baklavayı nasıl 20 liraya mal ediyor onu öncelikle tespit edeceğiz. Sağlıklı ve birinci sınıf malzeme kullanmalarını sağlayacağız. Denetimlere uymayanlar zorunlu olarak ya kapatılacak ya da odamıza bağlı olarak odanın kriterlerinde üretim yapacak. Fiyat tarifesi olmayan esnaf kalmayacak. Standart oluşturacağız. İşyerlerinin hijyeninden, temizliğinden, giydikleri iş elbisesine kadar bir standart uygulayacağız. Odanın çıkartmış olduğu fiyatları her esnaf uygulamak zorunda kalacak” dedi. (AHMET ATMACA)