Metrekareye normal şartlarda 800 litre yağış düşmesi gerekirken bu yıl 350 litre civarında yağış alacağı tahmin edilen Gaziantepli çiftçiler büyük tedirginlik içinde. Çiftçilerin tedirginliklerini ve kuraklığın yansımalarını gazetemize değerlendiren Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ve Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “ Sene seneden kötü geliyor. Çiftçinin umudu bir damla yağmur” dedi.

ÇOLAK: ÇİFTÇİLERİMİZİ KORKUTMAK İSTEMİYORUZ AMA DURUM İÇ AÇICI DEĞİL

2017 yılının bitmesine rağmen halen kış ayında Gaziantep’in bir yağış almadığını söyleyerek çiftçilerin tedirginliğine dikkat çeken Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçinin her bir yılı geçtiği yıldan kötü geliyor. Sene seneyi aratıyor artık. Yıl bitti ama ne bir yağmur var ne bir kar var. Çiftçi çok tedirgin. Çiftçinin toprağa attığı tohumlar çürüdü. Bir kısım çiftçimiz yeniden toprağa tohum salmak durumunda kaldı ama böyle giderse o tohumlar da çürüyecek. Meteoroloji ile görüşmelerimiz var halen Gaziantep için yağış beklenmiyor. Çiftçilerimizi tedirgin etmek istemiyoruz ama çiftçinin durum bu yıl içler acısı. Meteorolojinin bilgilerine göre metrekareye bu yıl 350 litre yağış düşecek. Bunun oranı normalde 800 litre civarlarında olması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

GAZİANTEPLİ ÇİFTÇİNİN ÇARESİ FIRAT NEHRİ

Gaziantep’in genel olarak kurak olmasıyla birlikte Şahinbey İlçesi’nin daha fazla kuraklık yaşadığına dikkat çekerek çareyi Fırat Nehri’nde gören Çolak, “Çiftçinin olmazsa olması sulu tarıma geçirilmesidir. Özellikle Şahinbey’in sulu tarım konusunda hiçbir şansımız yoktur. Özellikle bu konuda Fırat’ın yönünü ilçemize doğru yönlendirmek gerekiyor. Devletimizin çiftçimize yapacağı en önemli destek sulu tarıma geçilmesini sağlamaktır” diye konuştu.

KURAKLIĞIN ŞİDDETİ BU YIL ARTTI

Geçtiğimiz yıllara oranla Gaziantep’in bu yıl çok daha kurak bir yıl yaşadığına vurgu yapan Çolak, “Geçen yıl bundan bir ay öncesinde kar yağmıştı. Bu yıl bakıyoruz daha karı bırakın yağmur dahi yağmadı. Çiftçi üretirse borcu kapanır. Biz borçlarımızın ötelenmesinden ziyaret sulu tarıma geçirilip kendimiz üretip kendimiz kazanıp borcumuzu da yine kendimiz zamanında ödemek istiyoruz. Kuraklık böyle devam ettiği sürece rekolteler düşecek rekolte düşünce de her ürünün fiyatı artacaktır. Olan yine vatandaşa olacaktır. Bu yılki kuraklığı yine fiyatlarda görecek vatandaşlar” açıklamalarında bulundu.

YİĞİT: ÇİFTÇİNİN UMUDU YAĞMUR DUASI

Gaziantep’te kuraklığın ileri seviyelere ulaştığını söyleyerek çiftçilerin umudu yağmur duasında bulacağını söyleyen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Kuraklık bu yıl alabildiğine fazla Gaziantep’te. Geçtiğimiz iki yıl da kurak geçmişti ancak bu kadara şiddetli bir kuraklık değildi. Çiftçimiz şu günlerde çok dertli. Çiftçimizin sonu hiç aydınlık görünmüyor. Çiftçi çareyi yağmur duasına çıkmakta bulacak artık. Normal şartlarda metrekarede 700-800 litre yağmur düşmesi gerekiyor. Ancak meteorolojinin tahminlerine göre Gaziantep’te metrekareye 350 litre civarı yağmur düşecek. Bu rakamda çiftçi için gerçekten tedirginlik verici seviyelerde” ifadelerine yer verdi.

UMARIM BİLİM ADAMLARI YANILIYORDUR

Bilim insanlarının Gaziantep’teki bu kuraklığın 2013 yılına kadar süreceğini söylediğini vurgulayarak çiftçinin çaresizliğine dikkat çeken Yiğit, “Rekolte geçtiğimiz yıl da birçok üründe düşük oldu. Bu yıl da bu kuraklık bu derece şiddetli olursa seneye çiftçinin durumu çok daha kötü olacak. Rekolteler iyice düşecek. Tabi bu durum da ürün temini ve fiyatlara yansıyacak. Gaziantep’teki bu kuraklığın 2023 yılına kadar süreceği tahmin ediliyor bilim adamları tarafından. Umarız ki bilim adamlarımız yanılıyordur” diye konuştu. (AHMET ATMACA)