CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, hızla artan araç fiyatlarının tüketici de bir karşılık bulmadığına dikkat çekerek, yenilenmesi zorunlu olan ticari araçlar başta olmak üzere okul servis araçları ve binek araçların satışında acil bir ödeme kolaylığının yapılması için çağrıda bulundu.

“Enflasyon, alım gücünün düşmesi ve kur yüksekliğine ek olarak yüksek vergiler nedeniyle araç almak ya da yenilemek her geçen gün daha da zorlaştı” diyen Kaplan, ÖTV ve taşıt kredi faizlerinin indiriminin elzem olduğunu kaydetti.

TAKSİCİLERİN FERYADINA DUYARSIZ KALMAYIN!

Günümüzde araç kullanımının lüks değil bir ihtiyaç olduğunu hatırlatan Kaplan ” Ülkemizde son 4 yılda kur farkı ve vergilerle birlikte araç fiyatları iki katına kadar çıktı. Araç almak ya da yenilemek isteyen vatandaş fiyatların astronomik boyutlarda olmasından kaynaklı harekete geçemiyor.

Binek araçların yanında ticarilerin yenilenmesinin kanun gereği zorunlu olduğu düşünülürse, sürücülerin mağduriyeti göz ardı edilemez boyutlara ulaşıyor. Araç yenilemek zorunda olan taksiciler çıkmaza sürükleniyor. Bir ticari taksinin yaş sınırı 6 olarak kabul ediliyor. Yaş haddini dolduran araç sahipleri için ise herhangi bir kolaylık sağlanmıyor. En azından ticari araçlar için acilen ÖTV indiriminin yapılması gerekir.

Pandemi sürecinde maddi anlamda büyük zarar gören taksiciler bütçe yetersizliği sebebiyle taşıt kredisine umut bağlıyor; ancak bankalar da faizlerin çok yüksek olmasından dolayı faizli borç batağına sürükleniyorlar. Bu sebeple ÖTV ve kredi faiz indirimleri beklentileri hayati önem kazanıyor. Bu feryada duyarsız kalınmamalıdır” dedi.

 

ÖTV İNDİRİMİ LÜTUF DEĞİL; ACİL BİR İHTİYAÇTIR

Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan sözlerine şöyle devam etti: Araçların yenilenmesi piyasada zincirleme bir olumlu etki yaratacaktır. Üretim ve yatırımların artmasıyla dolaylı olarak istihdama ve sanayicinin hurda ihtiyacına katkı sağlanır. ÖTV indiriminin hurda teşviki ile desteklenmesi ise hurda ihtilatını azaltarak sanayicinin yüzünü güldürecek ve cari açığa katkı sağlayacaktır. Bu durumda ÖTV indirimi bir lütuf değil; herkes için acil bir ihtiyaçtır.