Gaziantep Şehitkamil Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Tahir Karacaoğlu, 2019 yılı içinde yapılan alışverişlerden kaynaklı müşteri mağduriyetlerini değerlendirdi. Yapılan alışverişlerde mağdur olmamak için dikkat edilmesi gereken hususları değerlendiren Karacaoğlu, “En büyük mağduriyet sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerden kaynaklanıyor” dedi.

3 BİN 154 KARAR SONUÇLANDIRILDI

Şehitkamil Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvurular hakkında istatistiki bilgiler veren Karacaoğlu, “2019 yılı 01 Ocak tarihinden yine 30 Kasım tarihine kadar 2 bin 45 bireysel 710 internet üzerinden olmak üzere toplam 2 bin 755 başvuru yapılmıştır kurumumuza.  Başvuruların madde değeri 2 milyon 562 bin 919 TL olarak hesaplanmıştır. Alınan kararlara baktığımızda 2019 yılı içinde bin 303 lehte bin 851 aleyhte olmak üzere toplam 3 bin 154 karar verilmiştir. Verilen karar istatistiğinde birinci sırada 773 adetle ayıplı mal, ikinci sırada 393 adetle abonelik sözleşmesi, üçüncü sırada 340 adetle tüketici kredi sözleşmesi gelmektedir.  Tüketici hakem heyetimize yapılan başvurular maksimum üç ay içerisinde karara bağlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

EN BÜYÜK MAĞDURİYET SOSYAL MEDYA ALIŞVERİŞLERİNDEN KAYNAKLANIYOR

Alışveriş yaparken tüketicilerin dikkat etmesi gerektiği hususları değerlendiren Karacaoğlu, “Tüketicilerin alışveriş türlerinde çok dikkatli olması gereken bazı hususlar var. Bu hususların başında özellikle sosyal medya üzerinden yapılan alışverişler gelmektedir. Ne yazık ki mağduriyetlerin çok büyük bir kısmı sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerden kaynaklanıyor. Sosyal medya üzerinden alışveriş yapılmaması gerektiğini öneriyoruz. Özellikle 3D güvencesi olmayan siteler üzerinden de kredi kartı ile alışveriş yapılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. 3D güvencesiz siteler üzerinden yapılan alışverişlerde ürünler ya gelmiyor ya da yanlış, eksik, sorunlu ürünler geliyor. Yine kapıda satış şeklinde yapılan satışlarda sözleşme maddelerinin dikkatli okunması gerekiyor. Yapılan birebir alışverişlerde faturalarını ve gerekli belgelerini almaları gerekmektedir müşterilerin. Yine bunun yanında garanti süreçleri boyunca belgeler saklanmalıdır. Ayıplı mal süresi fatura tarihi itibari ile altı ay olduğu da unutulmamalıdır” açıklamalarında bulundu. (AHMET ATMACA)