Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ortaklığında şehrin 5 ayrı noktasında Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları kurulacak, istasyonlar mart ayından itibaren çalışmaya başlayacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından kent genelinde hava kalitesinin belirlenmesi amacıyla 2015 yılında başlanan ve her yılın kış aylarını kapsayan pasif örnekleme çalışmaları 2018 yılında da devam edecek. 30 ayrı noktadaki örnekleme çalışmalarına yönelik aylık periyotları analiz sonuçları, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca raporlaştırıldı.
23 mahallenin yüzde 72’i alternatif temiz yakıtı seçti
Alternatif temiz yakıta geçiş kapsamında yürütülen çalışmalarla 23 mahallede yüzde 72 oranında doğalgaz, yüzde 28 oranında katı yakıt kullanıldığı belirlenen raporda, 23 bin 889 binanın 11 bin 888’inde doğalgaz dönüşümünün sağlandığı, 97 bin 834 dairenin 69 bin 952’sinin doğalgaza geçtiği açıklandı. Vatandaşların dönüşüm işlemlerini daha kolay gerçekleştirilmesi amacıyla doğalgaz tesisat işlemleri için Şekerbank tarafından 18 ay 0 faiz veya 60 aya kadar taksitlendirme yapıldığını duyuran rapor, GAZDAŞ‘ın ise abonelik ücretini 6 taksitle ödeme konusunda kolaylık sağladığına yer verdi.
Denetimler hız kesmiyor
Gaziantep Valiliğince alınan Mahalli Çevre Kurulu kararlarını süratle uygulayan Büyükşehir Belediyesi, kaçak ve kalitesiz kömürle mücadeleye kontrol noktalarında devam etti, kente kaçak ve kalitesiz kömürün girmesini engelledi.
İmarlı bölgelerde doğalgaza geçme oranı yüzde 95 oldu
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin hava kalitesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Belediye Başkanı Şahin, “Biz iki yıl önce Valimizin başkanlığında hava kirliliğiyle ilgili bir komisyon kurduk. Hizmet satın alarak şehrin genelinde hava kirlilik raporlarını Büyükşehir Belediyesi olarak çıkardık. Dünya Sağlık Örgütü raporundan önce biz zaten kendi havamızla ilgili çalışma yaptık. Raporlarda özellikle imarlı bölgelerin hâlâ doğalgaza geçmediklerini gördük. Bu aldığımız kararla şu an imarlı bölgede doğalgaza geçme oranı yüzde 95 oldu. Geriye kalan kömür yakan kısımla ilgili hem bizim denetim birimimiz, hem Mahrukatçılar Odası hem de Çevre İl Müdürlüğü şehre giren kömür kalitesiyle ilgili çok ciddi denetimler yaptı. Kalitesiz kömürlerin hiçbirini şehre girdirmedik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 5 ayrı bölgede Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonları kuruyor. Mart ayının sonunda istasyonlar çalışmaya başlayacak” diye konuştu.